- door Danny
- 2022-Sep-09
Laden
Haar documentaire Taken (Engelse Ondertiteling): Kinderen van de Staat belicht de ongunstige aspecten van jeugdzorg en probeert het onderwerp op de politieke agenda te plaatsen. „Ik zal niet ophouden, ik ga de strijd aan.”
Kim Feenstra had als jong meisje van dichtbij ervaren wat uithuisplaatsing met een kind met zich meebrengt. Het model stelt dat het jeugdzorgsysteem aan alle zijden rommelt en dat zij er nu haar missie van maakt om dit te verbeteren.
Als verdienmodel voor kwetsbare kinderen
De in 1675'verdwenen' kinderen van de toeslagenaffaire zijn slechts een klein deel van de grotere problemen een van de grootste schandalen zijn in Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland veel kwetsbare kinderen aangetrokken door het inmiddels veelkoppige monster dat ons jeugdzorgsysteem is geworden. In ons land zijn er maar liefst 46.000 kinderen die uit huis zijn geplaatst, en elk jaar worden er meer dan 19.000 van hun ouders weggehaald. Sinds de overdracht van de Jeugdzorg naar de gemeenten is het aantal kinderen dat uit huis is geplaatst met 14 procent toegenomen.
Verhalen die onthullen.
In de documentaire onderzoeken Kim Feenstra en Wybren van Haga de werkelijkheid over de Nederlandse Jeugdzorg. Zij worden geconfronteerd met angstaanjagende verhalen over geweld, misbruik en andere misstanden die duidelijk zichtbaar zijn. Het ingewikkelde systeem van de Nederlandse jeugdzorg is veranderd in een ondoordringbaar woud waar je nooit meer uit kunt komen, zodra je er eenmaal in bent. Kinderen en ouders worden geconfronteerd met een machtsbastion waar niet tegenop te boksen valt, wat elk jaar veel levens onherstelbaar beschadigt.
Kim Feenstra: ‘Het kan iedereen overkomen.’
In Taken ontmoet de kijker onder andere ouders die geconfronteerd worden met uithuisplaatsingen van hun kinderen, kinderen die hun verhaal delen over hun jeugdzorgperiode, en juristen en vakgenoten die een boekje openen over het systeem. Na de film blijft er een behoorlijk treurig gevoel achter. In de film komt ook Jamie Faber, de voormalige partner van zanger Dean Saunders, voor. Zij legt uit hoe ernstig en later onterecht de uithuisplaatsing van haar zoontje was.
Zelfmoord.
Misschien is het meest intense aspect van de film het gezin van Marie Carine Kruizinga, die als tiener drie kinderen moest overdragen aan jeugdzorg. Daarop volgden misbruik, mishandeling en zelfs de dood van een van haar dochters. Marie Carine en haar zoon en dochter delen hun verhalen over de wanpraktijken uit die periode en het verdriet na het overlijden van hun oudste kind.
Jeugdzorgmisdrijven pleit voor een volledige herstructurering van de volledige jeugdzorgketen en het volledig ondermijnen van de chaos die het systeem heeft gecreëerd. Het is hoog tijd dat we ons inzetten voor de belangen van onze kinderen en hun toekomst. Deze verschrikkelijke praktijken mogen geen dag meer aanhouden.
0 Reacties: